2014_Godin in gras.jpg

Thema 2017: De twee Maria’s

maria-introHet thema van de 2 Maria’s is al enkele jaren bij mij, maar voelde nog te vroeg om in de 9e of 10e editie van Lorelei te introduceren. Dit jaar voelt de tijd wel rijp; Start van een nieuwe cyclus na het lustrum van vorig jaar, 2017 numerologisch een nieuw begin en het getal 11 van het 11e festival heeft een prachtig kloppende symboliek.

 

We nodigen je uit om op reis te gaan met Maria de maagd/moeder en met Maria Magdalena. Je houding ten opzichte van hen kan je veel inzicht geven in je (onbewuste) houding ten aanzien van je eigen vrouw-zijn, spiritueel vrouwelijk leiderschap, traditionele vrouwenrollen en kwaliteiten als overgave, mildheid, dienstbaarheid, acceptatie, opoffering, ontvankelijkheid en vertrouwen.mm-10

 

Misschien voel je weerstand bij éen van hen of naar het hele thema, of voel je je er juist door geïnspireerd. Wat trekt je aan, wat stoot je af? Elk gevoel dat je in jezelf tegenkomt heeft iets te zeggen en wil graag gevoeld en verwelkomd worden.

 

Mooie reis en tot Lorelei!

 

Namens het hele team,

Hilde

De 2 Maria’s

Wees gegroet Maria

Vol van genade

De heer is met u

Gij zijt de gezegende onder de vrouwen

En gezegend is Jezus, de vrucht van uw schoot

Heilige Maria, Moeder van God,

Bid voor ons zondaars,

Nu en in het uur van onze dood,

Amen

maria-beelden

Miljoenen mensen hebben dit gebed uitgesproken, duizenden kerken zijn aan Moeder Maria (of misschien ook de andere Maria?) gewijd, ontelbare mannen en vrouwen hebben haar aangeroepen voor troost, hulp, steun, vruchtbaarheid of hoop.

 

Veel recenter komt ‘de andere’ Maria op, Maria Magdalena. Of beter gezegd, er komt een ander beeld op van haar, mede door de vondst van de gnostische Nag Hammadi geschriften die evenveel historische authenticiteit hebben als de Bijbel (of misschien wel meer, want nog zonder vertaal/interpretatie fouten of bewuste manipulatie). Daarin komt een beeld naar voren van haar als eerste discipel, wijze vrouw, in wie Jezus wellicht het meest vertrouwen had en de stichting van ‘zijn’ kerk wilde overdragen. Meer interpreterend/aanvoelend/intuïtief zou ze mogelijk ook zijn geliefde, minnares, inwijdster en gelijkwaardige echtgenote zijn en moeder van zijn kind(eren).

 

maria-magdalena-beelden

Maria Magdalena duikt overal op aan het begin van dit Watermantijdperk, boeken verschijnen over haar, ze komt door in channelings en zelfs de paus heeft haar naamdag (22 juli) vorig jaar officieel in ere hersteld.

 

De Europese politiek, kunst, cultuur, moraal, man/vrouw verhoudingen zijn eeuwenlang beïnvloed en gedomineerd door de Katholieke Kerk. Dat heeft bewust en vooral ook onbewust diepe sporen achtergelaten in onze collectieve psyche, of je nu christelijk bent opgevoed of juist niet.

 

We nodigen je uit om met nieuwsgierigheid en een open hart contact te maken met de kwaliteiten en energieën van deze twee vrouwen en te ontvangen wat zij je willen brengen.

 

Bij mij raakte het gnostische beeld van Maria Magdalena en Jezus Christus als gelijkwaardige geliefden en predikers van een weg van Liefde iets heel dieps in mijn ziel en dat heeft me teruggeleid naar de wijsheid van het esoterisch Christendom. Ik had jarenlang een diepe afkeer van wat de Katholieke Kerk allemaal veroorzaakt heeft richting vrouwen en wees daarmee het complete geloof, de roots waaruit ik voortkom en in feite dus deels ook mezelf af.

 

Met de maagd/moeder Maria had ik niks. Een seksloos gemaakte, kleurloze timide vrouw op de achtergrond, dat was mijn beeld van haar. Tot ik in een meditatie contact kreeg met haar energie. Krachtig, vitaal, sprankelend. Ze moest hard lachen om mijn oordelen over haar J. Toen pas voelde ik in alle diepte de kracht van werkelijke overgave aan ‘Uw Wil geschiede’, aan de Bron, aan hoe het Leven wil dat de dingen gaan. Hoe diep moet je overgave zijn, en hoe groots je kracht, als je je eigen kind volledig zijn eigen pad laat gaan, wetende waar dat heen leidt en hem dan toch niet weerhouden, omdat je weet dat het ‘Moet’ in het grote geheel? Het draaide mijn beeld van haar 180 graden. Bovendien maakte ik kennis met haar humor, haar wijsheid, haar compassie en haar waarachtige dienstbaarheid, die allesbehalve zwak, timide of wegcijferend is.

 

Lees hier de persoonlijke ervaringen van de andere kernteam vrouwen

 

We willen je oproepen om ook je eigen persoonlijke ervaringen/dromen/channelingen/meditaties met of over de Maria’s te delen. We plaatsen die dan op de Lorelei website bij de stukjes van de kernteam vrouwen (al dan niet met je (voor)naam erbij), zodat we een prachtige collectie Maria ervaringen verzamelen, die andere vrouwen kan inspireren en bevrijden van collectieve inprentingen