Lorelei Lentefestival

24 mei - 26 mei 2019


Lorelei Lentefestival

24 mei - 26 mei 2019

Esther Hanewinckel – Tempel dans de Vierwindrichtingen – Lente

Mijn naam is Esther Hanewinckel (1975). Na 9 jaar in Zeeland te hebben gewoond, ben ik in mei 2015 in Den Haag (Leidschenveen) neergestreken. Ik ben sinds ca 1995 werkzaam als masseur en sinds 2009 daarnaast als rebirther.

Na verschillende verhuizingen, gepaard gaand met de ontdekkingstocht in mijzelf, was er een moment dat ik me met elke vezel in mijn lichaam realiseerde dat “thuis” zijn betekent: je lichaam bewonen en je comfortabel voelen in je leven, ongeacht de plek waar je je bevindt.

Massage, ademwerk en/of andere vormen van lichaamswerk zijn middelen om je te helpen vrijheid, overgave en diepe ontspanning te ervaren, (oude) pijn te helen en weer contact te maken met je essentie.
Door simpel te bewegen, lucht en geluid te geven aan en contact te maken met je eigen lichaam en met anderen, leer je ervaren wat je lichaam, houding en “ongemakjes” je kunnen vertellen over de wijze waarop je in het leven staat, wat je verlangens, behoeften en wensen zijn, maar ook wat de angsten, onzekerheden en overtuigingen zijn die je belemmeren volledig te zijn wie je graag wilt zijn.
Met gebruik van de eerder genoemde werkvormen creëer je dan ook ruimte om te groeien naar jouw volledige, ongecensureerde en onbelemmerde zelf.

Deze werkwijzen hebben mij enorm ondersteund in mijn eigen groeiproces. Door het volgen van diverse workshops, cursussen en opleidingen op het gebied van massage en rebirthing leer ik niet alleen zelf steeds steviger in mijn kern te staan, via mijn praktijk mag ik dit kado ook nog eens doorgeven!
Voor anderen in een groeiproces ondersteunend, en van deze groei getuige te mogen zijn, vervult mij nog dagelijks met enorme dankbaarheid en vreugde!

Workshop de Tempeldans

De Tempeldans, ook wel de 4 windrichtingen genoemd, bestaat uit eenvoudige bewegingen in contact met de windrichtingen en hun bijbehorende energie, element, kracht, emotie en seizoen.

Als voorbeeld: het is nu lente, het Oosten, element hout. Het is de plek waar de zon opkomt, waar ideeën worden geboren, waar jouw creatieve en seksuele kracht huist, waar ruimte is om te openen, samen te werken en te uiten.
Welke energieën laat je toe in je leven, waar voel je een remming?
Wat wil je graag naar je toe halen en wat wil je teruggeven aan de aarde dat jou niet (meer) dient?
Vanuit dit uitgangspunt verbind je je met alle 4 de windrichtingen.
De cyclus wordt afgesloten met een uitgebreide ontspanningsfase op basis van klankschaalgeluid.
Je hoeft er niet voor te kunnen dansen, niet lenig voor te zijn, geen gigantisch uithoudingsvermogen voor te hebben; de herhaling van de beweging maakt het een niet-beweging, een meditatie.
Zoals de soefi-meesters doen als zij whirlen: een constant ronddraaien dat hen gaandeweg in een trance en in contact met het Goddelijke brengt

Massage:
Wanneer je je lichaam als je huis zou beschouwen, dan verblijf je een groot deel van de tijd op zolder. Weet jij eigenlijk nog hoe je kelder eruitziet? Of hoe gezellig het is in de woonkamer waar de kachel brandt? Of wat een heerlijk zacht bed er in de slaapkamer staat?
Of ben je je er voornamelijk van bewust dat het op de lagere verdiepingen niet zo opgeruimd is, waardoor je liever op zolder blijft hangen?

Een massage neemt je weer even mee door álle kamers van je huis. Zó voelen je armen, buik, rug, voeten als je er aandacht aan geeft! Aandacht voor je lichaam brengt je er weer in thuis.

Vanuit intuïtie worden verschillende massagetechnieken toegepast, met als doel een balans te creëren tussen lichaam en geest, rust te brengen in al je gedachten, verlichting te bieden aan gespannen spieren, je bewust te maken van je lichaam en hoe het werkelijk met je gaat. Ontspanning…

Ademwerk:
Als je lichaam een kussen zou zijn, zou je zien dat elke ervaring hier een afdruk in achterlaat. Over het algemeen veert het kussen vanzelf weer terug na een indruk. Soms is het echter nodig het kussen even lekker op te schudden, om te voorkomen dat er “deuken” in blijven zitten.

Door zowel fysiek, als mentaal en emotioneel contact te maken met deze “deukjes”, kun je ervaren welke delen van jou (nog) niet gezien mogen worden, deze hun dringende boodschap aan je laten vertellen en daarmee jezelf de ruimte geven om weer in je oorspronkelijke, ontspannen en volledige vorm terug te veren.

Ademwerk, ook wel rebirthing genoemd, helpt bij het opschudden. Door middel van een intensieve, verbonden ademhaling wordt je energie flink in beweging gezet. Geblokkeerde energie komt hiermee binnen je bewustzijn, waardoor ze weer kan gaan stromen. Je kunt (h)erkennen wat gezien wil worden en de verbinding tussen denken en voelen herstellen.

webdesign: Hanneke de Graaf